Carl Nesjar helårsfontän

Carl Nesjar föddes i den 6 juli 1920 i Larvik i Norge. Hans intresse och talang för konst visade sig redan under barndomsåren när han redan som femåring hade en av sina teckningar på en utställning.

När han var sju år flyttade han och hans familj till New York, där han började skolan, och deltog i en barnkonsttävling och vann sitt första konstpris och blev belönad med en riktig guldmedalj. Sedan började han en konstskola för barn och det var aldrig något tvivel om det var konstnär han ville bli. 1932 flyttade han tillbaka till Larvik där han fortsatte att teckna och måla och som 14 åring debuterade han med sin första egna utställning i Larvik konstskola.

Men i Larvik blev han bara kvar i fyra år, sedan for han tillbaka till New York för att få grundligare konststudier. Det var under en resa till Paris under 1950-talet som Carl Nesjar träffade en riktigt känd konstnär – Pablo Picasso, mötet som sedan kom och blev ett långt samarbete mellan de två.

Picasso fattade intresse för Nesjars arbete med sandblåsning i betong och 1957 gjorde de sina första konstnärliga samarbeten, de gjorde utsmyckningen på regeringsbyggnaden i Oslo sedan Arkitekternas hus i Barcelona och efter det gjorde de många skulpturer i Europa och USA. Kristinehamn är lycklig ägare av Picazzos högsta monumentala skapelse. Placerad på en klippa mot Vänern skänker den uppmärksamhet till Kristinehamn samtidigt som den likt en fyr leder in sjötrafiken till hamnen.

I Barcelona blev han uppmärksam på byns fontäner, som han också uppfattade som skulpturer, och fick då idén om att försöka göra det möjligt att skapa helårsfontäner, som på vintern fryser till is och skapar en vacker skulptur.

Cirka 40 år efter att Carl Nesjar skapat Picazzostatyn i Kristinehamn återkommer han med denna sagolika helårfontän.

Would you like to get in touch with us?

Fill in your contact details in the form , so we look to and get back to you as soon as possible.